Hitta duktig jurist

Hur hittar man en riktigt duktig jurist? Den som någon gång har haft behov av en duktig jurist, vet att det inte hjälper att leta efter en duktig jurist på hitta.se. Det är inte riktigt som med att hitta en hantverkare som folk kan ge omdömen om. Ska man hitta en riktigt duktig jurist – en stjärnjurist då måste man börja fråga andra människor som själva har erfarenhet på just det område som du behöver en duktig jurist inom. Det skiljer sig väldigt mycket åt mellan en jurist – och en stjärnjurist. Däremot är det lite som att sålla ut en spelare bland många andra spelare i ett fotbollslag, eller någon annan idrottsgren. Det är på spelplanen som det visar sig om det är en duktig fotbollsspelare eller inte. På liknande sätt är det med juristen – det är i rättegången som det avgörs om du har fått tag i en duktig jurist eller inte. 

Skillnad på jurist och advokat

En jurist är egentligen endast någon som har läst juridik på något universitet. En jurist kan vara expert inom en rad olika områden såsom affärsjuridik, miljörätt, fastighetsrätt, avtalsrätt, arbetsrätt och så vidare. En sådan kan arbeta inom statens många olika myndigheter som tjänsteman – och kvinna. En advokat, däremot måste vara upptagen i Sveriges Advokatsamfund för att få kalla sig advokat. Det är en skyddad titel som läkare eller sjuksköterska, där det krävs legitimation för att få kalla sig läkare eller sjuksköterska.  Som advokat måste man också hålla sig till Advokatsmafundets regler för att få behålla rätten att kalla sig advokat. Bland annat handlar det om att alltid vara lojal mot sin klient när man företräder en sådan.

En jurist kan visserligen arbeta som advokat, men en advokat kan inte arbeta om hon, eller han inte är en jurist. För det arbetet krävs att man har tagit en juristexamen från ett universitet.

Vad utmärker en duktig jurist – en stjärnjurist?

Om man frågar juristerna själva, såsom tidningen Affärsvärlden gjorde för några år sedan, menar till exempel advokat Elisabeth Massi Fritz att det inte alltid är betygen frå utbildningen som är de viktiga, inte heller meriter från tingmeritering. Däremot är det viktiga att man är rätt person för yrket. Att man som jurist bör vara engagerad i sitt arbete, kunna vara analytisk och receptiv. Som i många andra yrken är det drivet som gör en person till en duktig yrkesman och - kvinna:

– Du måste inte ha höga betyg, men man kan säga att du har en väldig uppförsbacke om du ska visa att du har rätt analytisk förmåga, men av någon anledning har misslyckats med studierna. Det vi strävar efter är att anställa de absolut bästa. Det räcker inte med höga betyg, det krävs också en utåtriktad advokatpersonlighet med lyskraft och framtåanda, ett driv, en vilja att göra något, säger Elisabeth Massi Fritz till tidningen Affärsvärlden.

I praktiken får hon medhåll av juristen Staffan Eklöw som menar att det inte ligger en i fatet att ha bra betyg: 

– Men i dag fäster vi större avseende vid att de personer vi anställer har de personliga egenskaper som krävs för att bli en bra affärsjurist. Man kan säga att bra betyg inte räcker på samma sätt som det gjorde för kanske tio år sedan, då det var väldigt betygsfokuserat.

Så om man som klient behöver hitta en duktig jurist – en stjärnjurist, bör man fråga de klienter som juristen har haft innan. Man måste fråga sig runt tills man hittar den jurist som har bäst omnämnanden och rykte om sig.

Välkommen till stjärnjuristen.se! Här hittar du all information som du behöver om sådant som rör juridiska frågor. Juridik är så mycket mer än bara lag och ordning. Många jurister arbetar med vitt skilda frågor, även om de flesta advokater – som vi ofta förknipper med yrket som jurist – arbetar med brott och straff. Att bli en duktig jurist kräver många år av studier och hårt arbete.