Gör allt rätt med aktieägaravtal

Är du sugen på att testa vägarna mot att bli aktieägare? För att göra allting rätt ska du se till att det finns ett välskrivet och korrekt aktieägaravtal.

Johan hade länge levt snålt men inte haft något bra att investera sina pengar i. Hans bror Jonas tjatade om att han skulle investera dem i bättre saker. Att bara låta dem ligga på banken var inte lönsamt. Det var då Jonas tipsade honom om att köpa aktier. Det innebar helt enkelt att han köpte in sig som delägare i ett företag och där kunde pengarna få växa.

Visst lät det väldigt bra i Johans öron. Bra, men något komplicerat. Som tur var hade han sin lillebror som kunde guida honom rätt. Johan började själv göra lite sökningar och kollade också var han skulle göra sin investering. När han hittade det perfekta företaget, var det dags att ta nästa steg. Men för att kunna göra det, behövde allting vara helt rätt.

Tryggt med aktieägaravtal

Jonas var väldigt noga med att allt skulle gå rätt för brorsan Johan. Så när han skulle köpa in sig och bli delägare i ett aktiebolag var det otroligt viktigt att läsa igenom aktieägaravtalet. Fanns det inget korrekt aktieägaravtal, så var det något som behövdes upprättas innan investeringen gjordes.

Avtalet är till för allas trygghet. Det visar till exempel vad som händer om han i framtiden vill sälja sina delar. Det är många saker som ska ingå och det är experter som jurister eller advokater som ska formulera avtalet.

28 May 2023

Välkommen till stjärnjuristen.se! Här hittar du all information som du behöver om sådant som rör juridiska frågor. Juridik är så mycket mer än bara lag och ordning. Många jurister arbetar med vitt skilda frågor, även om de flesta advokater – som vi ofta förknipper med yrket som jurist – arbetar med brott och straff. Att bli en duktig jurist kräver många år av studier och hårt arbete.