Misstänkt för brott – ingen kul känsla

Det är aldrig trevlig att få höra att du är misstänkt för brott som du inte har begått. Har du otur är det också väldigt komplicerat att bevisa din oskuld.

Ibland krävs det inte särskilt mycket för att bli misstänkt för ett brott. Trots att du egentligen är helt oskyldig och inte har någonting alls med brottet eller gärningsmannen att göra. Det kanske enbart är så att du befann dig på fel plats vid fel tillfälle. När en snattare med jeans, vita sneakers, svart jacka och keps sprang ut från en affär på köpcentret råkade du befinna dig i närheten – och dessutom råka vara klädd på samma sätt. Ett vittne pekade därför ut dig för polisen, och nu sitter du här i förhörsrummet. Ensam och misstänkt för brott. När du egentligen bara ville ha en shoppingdag. Som det kan bli. 

Att vara misstänkt för brott är tufft

Förhoppningsvis går det inte längre än så här. Om du har varit och handlat samtidigt som din dubbelgångare snattade varor borde du rimligen ha något slags alibi som går att bekräfta. Det borde finnas vittnen, kanske till och med övervakningskameror, som bekräftar din utsago. I så fall kommer polisen tvingas släppa dig och du går fri. Men den där känslan av att vara misstänkt är ingen kul känsla. Den kan vara svår att skaka av sig. Och slutet kanske inte alltid är så lyckligt som den var i den här historien. I så fall bör du kalla in den bästa advokat du kan hitta.

5 May 2022

Välkommen till stjärnjuristen.se! Här hittar du all information som du behöver om sådant som rör juridiska frågor. Juridik är så mycket mer än bara lag och ordning. Många jurister arbetar med vitt skilda frågor, även om de flesta advokater – som vi ofta förknipper med yrket som jurist – arbetar med brott och straff. Att bli en duktig jurist kräver många år av studier och hårt arbete.