Bli inte lurad på ett sjukt hus

Ingen gillar att bli lurad. Särskilt inte när det handlar om den största affär som man kanske någonsin gör; bostadsköpet. När man köper en ny bostad, vill man att allt ska stå rätt till. Många tänker att huset ser bra ut. Man kanske inspekterar huset och blir förälskad i det. Då blir man lätt blind för vad som kan finnas under ytan – och där kan man faktiskt hitta en hel del. Dolda fel på huset är inte uppenbara, inte ens för den gamla ägaren heller. Så vad göra om man upptäcker dolda fel på den nya bostaden?

Köpet kan gå tillbaka

Det finns några olika altenativ som man kan göra om man upptäcker dolda fel på sin nya bostad. För det första bör man alltid informera den tidigare ägaren. Helst bör man göra det så fort som möjligt och skriftligen, eller banda in samtalet. Gör man det skriftligen eller bandar in samtalet med den tidigare ägaren, kan det utgöra bevis på hur mycket och vad den ägaren kände till om huset, när köpet ägde rum. Det och att man alltid bör lusläsa informationen som har getts innan och vid köptillfället. Det viktiga är nämligen vad du hade möjlighet att ta ställning till. Visste du om fet dolda felet? Eller visste den förra ägaren om det dolda felet? Eller visste ingen om det dolda felet? 

Få ersättning från hemförsäkringen

Om absolut ingen visste om det dolda felet bör man absolut kunna få ersättning från den hem- eller husförsäkring som man har. Det är därför man försäkrar huset; för att det kan finnas dolda fel i ett hus som ingen känner till och ingen kan rimligtvis åtgärda saken så att inga skador uppstår på hus. Det är då föräkringen bör gå in och ersätta det arbete och material som krävs för att reparera skadorna på huset och ersätta det med nytt och fräscht material. För att få ersättning av hem- eller husförsäkringen bör man alltid lusläsa avtalet eller försäkringsbrevet som man har fått från försäkringsbolaget.

Man kan stämma ägaren

Men, har ägaren vetat om skadorna och det dolda felet (som i så fall inte alls har varit dolt), kan man alltid stämma den förra ägaren. Den personen bör rimligtvis ha berättat om felet och att man som köpare har blivit lurad. I och för sig ligger ansvaret på köparen att ta reda på om skicket på huset innan man bestämmer sig för att köpa det. Men ser man till att ha frågat om alla upptänkliga fel på ett hus, och blivit förd bakom ljuset då kan man stämma ägaren för att ha lurat en. Vilket som man bör göra vid en sådan situation, bör man alltid rådfråga en jurist som är expert på dolda fel på hus.

4 Dec 2019

Välkommen till stjärnjuristen.se! Här hittar du all information som du behöver om sådant som rör juridiska frågor. Juridik är så mycket mer än bara lag och ordning. Många jurister arbetar med vitt skilda frågor, även om de flesta advokater – som vi ofta förknipper med yrket som jurist – arbetar med brott och straff. Att bli en duktig jurist kräver många år av studier och hårt arbete.